opdracht
locatie
team
fotografie

status

omschrijving

Boswoning
Veluwe
Derk Hofman, Ary Hutten
Ronald Zijlstra

Gerealiseerd

Deze boswoning staat op een kavel in de noordelijkste puntje van de Veluwe. De gevolgen van de IJstijd zijn op deze plek tot op de dag van vandaag nog steeds zichtbaar. Het omringende landschap bestaand uit sierlijke glooiingen. Het lommerrijke perceel ligt precies op de rand van een stuwwal. De bomen in de achtertuin vloeien naadloos over in de bossen van de Veluwe.

Het ontwerp van deze woning staat volledig in teken van de naastgelegen natuur. De woning is in zijn geheel voorzien van een souterrain, hierdoor ontstaat er een volwaardige woning met minimale impact op de omgeving. In het souterrain bevindt zich een efficiënte slaapverdieping met 3 slaapkamers, 1 badkamer en bergruimte. Het hoogteverschil in het landschap is op een slimme manier ingezet om voldoende licht in de slaapvertrekken te krijgen. 

Door het slaapprogramma onder de woning te plaatsen ontstaat er in de bovenbouw ruimte voor een riant woonprogramma met een speelse indeling. De leefkeuken is voorzien van grote ramen met uitzicht op de tuin. Een smalle doorgang staat in verbinding met de ‘boskamer’; een verhoogde zitkamer met een fraai zitvenster tussen de bomen. Een vide zorgt voor een ruimtelijk gevoel en een open verbinding tussen de woonkeuken en de werkkamer op de eerste verdieping. Op de verdieping bevindt zich verder een ruime een logeerkamer en bergruimte. 

De woning staat op een sokkel van zandkleurige gesmoord metselwerk waar het landschap op natuurlijke wijze tegenaan glooit. Verspringende terrassen rondom de woning vormen een zachte overgang tussen architectuur en natuur. De bovenbouw is uitgevoerd in houtskeletbouw en afgewerkt met donkerbruine latten. Het dak is afgewerkt met een zwart pannendak met daarin lange raamstroken. Deze dakramen zorgen niet alleen voor veel daglicht, ze bieden tevens unieke blik op de omringende boomtoppen.