opdracht
locatie
team

status
 

Multifunctionele schuur 
Zalk
Derk Hofman, Ary Hutten, Melissa de Groot

Gerealiseerd

Zalk is een klein dorp tussen Kampen en Zwolle en gelegen aan de zuidoever van de IJssel. Het dorp is opgebouwd uit enkele straten rondom een kleine kern met diverse kerken en een molen; De Valk. Het perceel met vrijstaande woning ligt aan de zuidzijde van het dorp. De wens van opdrachtgever was een eigentijdse schuur die dienst kan doen als opslagruimte en als gastenverblijf met werkruimte. 

De zwarte schuren met rode zadeldaken in de directe omgeving hebben als referentie gediend voor de nieuwe multifunctionele schuur. Het startpunt van de vorm is een traditionele schuur met een zadel dak. Om optimaal contact te maken met de omgeving zijn er twee schuine delen uit de hoofdvorm gesneden. Hierdoor ontstaat er enerzijds een zichtlijn naar de molen en anderzijds een zichtlijn naar de woning. Doordat er geen overstekken zijn toegepast ontstaat er een modern en eigentijds volume. 

Binnen de hoofdvorm zorgt één zorgvuldig vormgegeven meubel voor de indeling van de schuur. Het zorgt voor een opdeling van de functies; opslag en het gastenverblijf met werkruimte. De pantry, de badkamer en de trap naar de slaapverdieping zijn geïntegreerd in het meubel. Doordat het slaapgedeelte is opgetild, ontstaat eronder automatisch ruimte voor de opslag van een aanhangwagen die d.m.v. aparte deuren te bereiken is. 

Ook voor de kleuren en de materialen is gekeken naar de traditionele schuren in de directe omgeving. De buitenwanden van de schuur zijn afgewerkt met zwarte houten latten. En het dak is afgewerkt met traditionele oud Hollandse rode dakpannen. In de detaillering is gekozen voor moderne oplossingen. De houten latten bestaan uit chanelsiding met verschillende afmetingen en het dak is uitgevoerd met een verholen goten. De binnenwanden zijn afgewerkt met materialen die passen bij een schuur; multiplex wandplaten en een gevlinderde betonvloer.