opdracht
locatie
team
fotograaf

omschrijving

Renovatie villa Huisduinen
Huisduinen
Derk Hofman, Ary Hutten, Piet Hein Hoeksma
STAAG architecten

Deze villa werd in 1932 ontworpen door het architectenbureau van Jan Buijs, een architect die bekendheid kreeg door zijn ontwerpen voor o.a. De Volharding in Den Haag en De Arbeiderspers in Amsterdam. Buijs was een voorloper op het gebied van de Nieuwe Zakelijkheid en werd sterk beïnvloed door tijdgenoten van De Stijl. In deze woning testte hij vernieuwende ideeën en paste nieuwe materialen toe, zoals stalen kozijnen en linoleum vloerbedekking.

Na jaren van gebruik was de woning toe aan een grote renovatie. Weer en zeewind hebben in de loop der jaren de conditie van de woning beïnvloed. Bij het ontwerp is uitgebreid onderzoek gedaan naar het oorspronkelijke materiaalgebruik en kleurstelling. Originele details zijn teruggebracht en liggen in lijn met de uitgangspunten van Buijs.

Het ontwerp van het gastenverblijf is geïnspireerd op de ideeën van De Stijl; een open plattegrond, horizontale en verticale vlakken, gecombineerd met het lijnenspel van de spanten. De vloer is opnieuw bedekt met linoleum. Het wandmeubel in het rode vlak is gemaakt van beukenhouten latten en plaatmateriaal; een verwijzing naar het werk van Rietveld.