opdracht
locatie
team

aannemer
status


omschrijving

Moderne watervilla
Frankhuis, Zwolle
Derk Hofman, Ary Hutten, Melissa de Groot
Bouwbedrijf Hemeltjen

Gerealiseerd

Frankhuis is een voormalig buurtschap aan de rand van Zwolle. Ter plaatse van het noordelijkste puntje van Frankhuis zijn vrije kavels uitgegeven die plaats bieden voor 5 moderne watervilla’s. De woningen liggen buitendijks aan een nieuw te realiseren haventje, dat in directe verbinding staat met het Zwarte Water. Aan de noordzijde van het plangebied bevindt zich de oude dijkroute naar Hasselt. De route wordt geflankeerd door traditionele boerderijen met rieten kappen en panoramische vergezichten op de weilanden en de natuur. De zuidzijde heeft een robuust en stedelijk karakter dat gekenmerkt wordt door (verticale) baksteenarchitectuur.

Het hoofdvolume is afgewerkt met wit stucwerk en heeft een lessenaarsdak dat georiënteerd is op het zuiden. Door de ideale ligging ten op zichte van de zon is het gehele dak afwerkt met zonnepanelen, hierdoor levert de woning op jaarbasis evenveel energie als dat het verbruikt (NulOpMeter-woning). De baksteen accenten ter plaatse van de raamopeningen en het trasraam zijn een verwijzing naar de baksteenarchitectuur van het naast gelegen plan. De houten gevelbekleding van het lage volume refereren aan de weidsheid van het dijklandschap.

Bij binnenkomst van de woning zorgt een centrale zichtlijn voor een visuele verbinding met het water. Het gehele woonprogramma staat in open contact met elkaar. De keuken met eiland vormt samen met de eethoek een ruime leefkeuken. Grote raampartijen zorgen voor een fantastisch uitzicht op het Zwarte Water. De zitkamer is iets verdiept en is verbonden met een inpandige balkon pal aan het water. De luifel zorgt voor een fraaie overgang tussen binnen en buiten. Op de eerste en tweede verdieping bevinden zich 1 master bedroom, 4 ruime kinderkamers, 2 badkamers en bergruimte.