opdracht
locatie
team

aannemer
constructeur

status

omschrijving

Villa Oude Mars k78
Oude Mars Zwolle
Ary Hutten, Derk Hofman, Paul Reedeker, Marcel Jansen of Lorkeers
Bouwbedrijf Jansen B.V.
Baarslag constructie adviesbureau 

Gerealiseerd

Oude Mars is een nieuwe villawijk gelegen aan de zuidzijde van Zwolle. In het hart van de tweede fase ligt hoekkavel 78, de noord- en oostzijde worden begrensd door woonstraten. De oorspronkelijke wens van de opdrachtgever was om een moderne villa met platte daken te realiseren. Echter, het bestemmingsplan vereiste de aanwezigheid van een kap. Er moest dus gebouwd worden mét een dak.

Door een slimmigheid toe te passen, heeft STAAG architecten een elegante oplossing gevonden voor het 'probleem' van het dak. In plaats van een standaard en traditioneel zadeldak toe te passen, is er gekozen om het dak in diagonale richting te overspannen. Hierdoor krijgt de woning een eigentijds karakter.

De villa is afgewerkt met moderne materialen zoals wit stucwerk, langformaat bakstenen en verticale houten gevelbekleding. Het dak is afgewerkt met zwart metalen felsdakbedekking. Om de hoofdvorm te benadrukken, zijn de dakgoten subtiel weggewerkt middels verholen goten.

Qua interne organisatie is het gehele woonprogramma verbonden aan één centrale as. De woonkamer geeft zicht op de straat en steekt iets uit ten opzichte van het hoofdvolume. De eetkamer, keuken en overkapping zijn georiënteerd op de achtertuin.Een fraaie Z-vormige trap verbindt de twee verdiepingen en vormt een opvallend kenmerk van het interieur. Boven bevinden zich de slaapkamers en de badkamer, die bereikbaar zijn via een ruime vide met grote ramen die uitkijken op de tuin.