opdracht
locatie
team


omschrijving

Nieuwbouw villa
Lelystad, Groene Velden
Derk Hofman, Ary Hutten

Aan de rand van Lelystad ligt de Groene Velden, een woongebied met ruime kavels en een landelijk karakter. Onze opdrachtgevers hebben een riant hoekkavel bemachtigd, grenzend aan een schitterende groenstrook. Aan de noordzijde bevinden zich een voetpad en doorgaande vaart met daarachter uitgestrekte landbouwakkers.

Vanwege de beperkte mobiliteit van onze opdrachtgever, is gelijkvloers wonen een must. Er is gekozen voor een lineaire organisatie met een heldere circulatie. De gang aan de noordzijde biedt toegang tot alle ruimtes in de villa. In het midden van de woning is een ruime leefkeuken gecreëerd waaraan alle verblijffuncties zijn geclusterd, looplijnen blijven hierdoor beperkt. 

De noordgevel bestaat uit een lange bakstenen wand die de weidsheid van het landschap accentueerd. Deze gevel is gesloten van karakter en dient als privacy-scherm voor het naastgelegen voetpad. De zuidgevel heeft veel ramen en is juist open van karakter. De grote ramen zorgen voor veel daglicht in de woonvertrekken en geven het buitenleven-gevoel. De houten volumes bevatten prive functies zoals de slaapvertrekken, badkamer en de bijkeuken. Het geheel wordt afgedekt met een slank dak met ruime overstekken die de zomerzon buiten houdt.