opdracht
locatie
team


omschrijving

Villa Engelse Werk
Zwolle
Derk Hofman, Ary Hutten

Spoolde is een geliefde wijk aan de zuidwestzijde van Zwolle. Het gebied is van oorsprong een rivierduin en ligt op een steenworp afstand van de IJssel. Aan de zuidzijde vloeit het landschap over in Het Engelse Werk, een park dat is aangelegd in Engelse landschapsstijl. Op de grens bevindt zich de Spoolderbergweg, een weg die rond 1930 tot stand is gekomen bij de bouw van de IJsselbrug in het kader van het Rijkswegenplan. Het kavel bevindt zich aan de ventweg parallel aan de Spoolderbergweg.

De opdrachtgevers vroegen om een moderne villa met een centrale leefruimte, veel licht en contact met de tuin. Vanwege de strikte stedenbouwkundige voorschriften met betrekking tot het maximale bouwvolume en de positie van de rooilijn, is er een hoofdvolume ontstaan waarbij de volledige breedte van het kavel wordt benut. Door het woonprogramma in de breedte te oriƫnteren is er maximaal ruimte overgebleven voor de achtertuin, waarbij de woning zelf dient als geluidsscherm voor de drukke naastgelegen weg.

De villa is volledig onderkelderd en staat daardoor iets verhoogd op een betonnen sokkel in het gras. Het witte kader geeft richting aan de woning en creƫert op de begane grond en de verdieping een rug naar de buren en naar de straat. De witte kaders zijn gevuld met horizontale verduurzaamde houten latten en glas. Ter plaatse van de voordeur steekt het kader iets uit, waardoor er een overstek ontstaat die de entree benadrukt.

In het hart van de villa bevindt zich een verticaal betonnen element die de verdiepingen met elkaar verbindt. Door het trapgat te verruimen ontstaat een vide die ervoor zorgt dat het daglicht dat via lichtstraat binnenkomt het souterrain bereikt. Zwevende houten traptreden benadrukken het ruimtelijk effect. De woonkeuken en verdiepte zitkamer zijn gelegen aan de tuinzijde. De grote raampartij zorgt voor een maximaal contact met buiten. Ter plaatse van de zithoek ligt het glas iets terug, waardoor er een overdekt terras ontstaat. De werkkamer, garderobe en toiletzijde zijn aan de straatzijde gesitueerd.

Boven bevindt zich een slaapverdieping met drie ruime slaapkamers, een badkamer en afzonderlijke toiletruimte. Het souterrain doet dienst als serviceruimte en bevat o.a. de technische ruimte, een wasruimte en een berging.